UN BON FORMATGE NOMÉS POT NÉIXER AMB UNA BONA LLET

LLET DE CABRA

Per als formatges de cabra utilitzem la llet produïda per les cabres de dues granges del Moianès: la granja Les Feixes de Moià i La Cabreria de Santa Maria D’oló.

Les cabres de Les Feixes són de raça alpina, bones productores de llet i la seva taxa de proteïna i greix varia en funció de l’època de l’any i del procés de gestió del ramat. Les cabres alternen el corral amb pastura pels voltants de la finca. En alguns casos, en ser formatges de menys de 60 dies de maduració l’opció triada és la de pasteuritzar la llet, sotmetent-la a un tractament tèrmic de 63 graus durant 30 minuts. Amb aquesta llet elaborem el Falçó, la crema àcida amb herbes i el Comú.

Les cabres de La Cabreria d’Oló són de raça murcianogranadina, i destaquen per una taxa de greix alta, amb un desenvolupament de gustos més intensos. La llet és ecològica i el ramat pastura diàriament pels prats i boscos dels voltants de la granja. En aquest cas elaborem un sol formatge amb aquesta llet, el Pell de Serp, i la treballem crua.

LLET DE VACA

Per als formatges de llet de vaca s’utilitza llet ecològica produïda per les vaques de Casa Franch, a Montferrer. Les vaques són de raça parda Brown Swiss, gairebé úniques a Catalunya. Les Brown Swiss comparteixen tronc amb la vaca bruna però han estat seleccionades per la producció de llet. La llet és de color molt més groguenc, amb unes taxes de proteïna i greix superiors a altres llets de vaca. Les vaques alternen la granja a l’hivern amb la pastura durant la major part de l’any. La llet està certificada com a
ecològica. Els formatges elaborats amb aquesta llet són amb llet crua per mantenir la flora autòctona present a la llet i poder assaborir més clarament els canvis en l’alimentació, el clima, el maneig…de les vaques. Amb aquesta llet elaborem els formatges cendrats, el Cavegó i el Blau.


Fotografies: Tamara Caudeli i Ecofranch